Apa kata peserta online

“KSSI Online sangat effective bagi saya. Kita boleh mengulangi video2 modul pada bila-bila masa..”

“Kesemua modul mampu menjadikan saya sebagai perawat walaupun sebelum ini tak pernah merawat..”

“Susunan modul yang rapi serta penerangan yang sangat ringkas dan padat memudahkan saya..”

“Walaupun secara online, penyampaiannya seolah-olah TAS mengajar secara berhadapan..”

“Amat memudahkan saya mengikuti setiap modul yang diajar mengikut masa yang saya tentukan..”

“Murid dapat terus bertanyakan sebarang soalan dengan guru melalui platform Telegram..”

“Saya mampu mencerna KSSI secara online sebaiknya kerana modulnya lengkap, penerangannya tersusun rapi..”

“KSSI Online merupakan salah satu cara untuk mendapatkan ilmu selain dari berjumpa depan-depan..”

“Input dalam KSSI ini amat padat, tersusun, bahkan saya terfikir, kali ini TAS benar2 all out..”

Add Your Heading Text Here

Soalan lazim

Add Your Heading Text Here

  1. Wajib seorang muslim dan berakidah Ahlussunah Wal Jamaah.
  2. Berfikiran rasional dalam timbangan syarak.
  3. Tidak berpenyakit mental atau dalam tekanan jiwa.
  4. Dapat membezakan antara haq dan batil.
  5. Menjaga adab berguru.
  6. Pemberani dan ‘berakal panjang’.

Roh setiap manusia adalah dari ‘tiupan’ Allah. Secara logik ia kejadian yang unik maka dengan keunikannya itulah ia dimanfaatkan. Kami hanya membuka rahsia cara pemakaiannya berserta disiplin dan kaedah pengubatan yang telah terbukti berhasil. Ibarat golok yang dah sedia tajam, kami hanya memanfaatkan ‘tabiat’ dan ‘quwwah’-nya dengan menyampaikan cara pegang, hayunan dan libasan yang secara adatnya berhasil mencederakan musuh di dalam pertempuran.

Tidak digalakkan sebab kadang kala pesakit dalam keadaan berfikiran tidak rasional akibat tekanan daripada sakit yang dihidapinya. Ini secara langsung telah meletakkan pesakit sebagai tidak memenuhi syarat menjadi pengamal.

Ijazah disampaikan kepada murid meliputi perkara  zahir dan rohani Ilmu Gerak. Ilmu Gerak pada zahirnya disampaikan melalui video sebagai pengganti diri guru dengan dipertunjukkan kaifiat pemakaian Ilmu Gerak (buka gerak & tutup gerak) kepada murid. Pada rohaninya pula adalah ‘penyalinan gerak’ guru kepada murid melalui bimbingan berterusan guru terhadap murid. Hanya kepada murid yang diperakui untuk mengajar sahaja diberi tauliah untuk menyampaikan ijazah. Setakat ini belum ada mana-mana murid yang telah diperakui.

Hal ini secara panjang lebar dan berdalil telah dijelaskan di dalam buku berjudul Ilmu Gerak Khazanah Pendeta Melayu yang dikarang sendiri oleh TAS (Tuan Pengasas). Satu-satunya buku menjelaskan tentang Ilmu Gerak di Malaysia. Sekarang dalam bentuk ebook dan diberikan secara percuma jika sertai Kursus Sehari Segudang Ilmu Profesional.

Pantang larang wujud kerana ilmu yang dipakai bersekutu dengan makhluk halus (jin). Akibat melanggar pantang dan larangan yang disyaratkan oleh makhluk halus agar tidak melanggarnya maka pengamal menerima musibah tertentu dari tindakan makhluk halus itu sendiri. Oleh kerana Ilmu Gerak ini tidak menyandarkan kebolehan dan ikhtiar kepada makhluk halus maka tiada pantang larang yang tertentu menjadi syarat memakainya.

Tidak. Ilmu Tenaga Dalam adalah tentang olahan pernafasan sementara Reiki tentang penarikan energi positif daripada alam untuk disalurkan ke tubuh pesakit melalui tubuh pengamal. Ilmu Gerak tiada kena-mengena dengan kedua-dua ilmu tersebut sama ada pada sudut kaedah atau dasar keilmuannya sebaliknya usaha merawat bagi pengamal Ilmu gerak adalah bersandarkan kepada upaya diri rohani.

Tidak semudah itu. Untuk menjadi perawat profesional perkara utama yang diambil kira adalah aspek kemahiran. Kemahiran merawat bukan semata-mata lahir daripada ilmu bahkan juga melalui pengamalan, pengalaman dan bimbingan berterusan daripada guru. Modul kursus yang kami sampaikan adalah salah satu daripadanya.

KSSI adalah langkah ke taraf menjadi perawat profesional. 

Definisi Profesional : Profesional adalah individu atau golongan yang melakukan sesuatu pekerjaan/profesion/bidang dengan menggunakan kepakaran, kecekapan atau kemahiran yang diperlukan dalam bidang yang diceburinya dan ia melibatkan pembayaran di mana pekerjaan yang dilakukan secara profesional itu merupakan mata pencarian dan pekerjaan tetapnya.

Jika dinilai sertai KSSI pada sudut mind set ke arah bidang pekerjaan/profesion.. purata pendapatan perawat profesional dalam masa sebulan boleh menjangkau 4 angka. Bermakna pendapatan yang mencapai 4 angka di bulan-bulan seterusnya adalah keuntungan yang didapati daripada KSSI yang disertai hari ini. Dengan data itu akhirnya diketahui hakikatnya, yuran KSSI yang ditetapkan adalah tersangat murah berbanding keuntungan yang bakal diperolehi peserta sepanjang hayat! Oleh itu tidak mustahil yuran kursus akan dinaikkan pada masa akan datang.

Sebenarnya belajar ilmu rawatan adalah dengan TAS (Tuan Pengasas) bermakna para pengamal boleh berjumpa terus dengan TAS untuk menimba ilmu dari masa ke semasa seperti biasa sehingga pengamal pandai merawat dan mencapai tahap profesional. Video pembelajaran secara online dan Support Group adalah sebagai pemudah cara sahaja terutama bagi yang berada jauh dan kesibukan masa. 

Perbomohan bermaksud perkara yang berkaitan dengan bomoh dari sudut amalannya, selok-belok kerjanya dan sebagainya. Manakala bomoh pula bermaksud tabib yang mengubati orang sakit dengan menggunakan ubat tradisional atau cara kampung dan jampi-jampi. Pawang dan dukun juga berkongsi definisi yang sama dengan bomoh. (Rujukan Kamus Dewan edisi keempat)

Bermakna yang dimaksudkan perbomohan adalah ilmu perubatan yang menggunakan:

  1. Ubat Tradisional – Seperti menggunakan ubat yang berasaskan herba dan akar kayu.
  2. Cara Kampung – Seperti menggunakan ubat tradisional, berpetua, berpantang larang, menyaji sesajian, mantera, buang ancak dan menurun (berdampingan dengan makhluk halus).
  3. Jampi – Kata-kata tertentu yang diucapkan untuk mendatangkan kesaktian seperti boleh menyembuhkan penyakit dan lain-lain.

Oleh kerana ilmu yang kami ajarkan tidak melibatkan semua perkara di atas sebaliknya hanya menggunakan kaedah kerohanian maka perubatan kami tidak termasuk kategori perbomohan.

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here